Podzimní vzpomínání na zemřelé vojáky v Herálci

 

Dne 2. listopadu 2017 byla na Mariánské huti uctěna památka tragicky zahynulých letců. Vzpomínkové akce se zúčastnil starosta obce Lubomír Gregor a 40 příslušníků letecké základny v Čáslavi. Jejich zástupce připomněl neštěstí z roku 1996 a přednesl zprávu o výsledcích šetření této události. Přítomným tak připomněl okolnosti tragické smrti českých vojáků. Jako výraz pocty zahynulým letcům byl položen u pomníku věnec a zapáleny svíčky.       

 

Při příležitosti výročí založení Československa se uskutečnil v Herálci 28. října 2017 lampionový průvod, zakončený u památníku padlých položením pamětního věnce. Pořadatelem vzpomínkové akce byl herálecký Sbor dobrovolných hasičů. Herálec se tak s předstihem připojil ke dni veteránů, který se v Evropě slaví od roku 1919. Symbolickým datem je 11. listopad, 11. hodin. To je čas, kdy oficiálně skončila v roce 1918 První světová válka. Symbolem tohoto dne (Poppy day) je rudý květ vlčího máku.

 

Pokud si budete chtít podrobněji připomenout osudy heráleckých rodáků padlých v První světové válce a jejich rodin, odkazuji na knihu Herálec pod Žákovou horou, str. 150 – 158.

 

PhDr. Ludmila Tučková       Listopad (2)