Na základě rozhodnutí olympijského výboru byla Vysočině udělena pořadatelská práva k uspořádání VI. zimní olympiády dětí a mládeže České republiky. Kraj Vysočina tak v termínu od 19. do 24. ledna 2014 zorganizoval jednu z největších sportovních událostí v České republice pro mládež.

Za Kraj Vysočina se z heráleckých dětí na olympiádu nominovali v běhu na lyžích Tadeáš Otava a Aneta Trávníčková, za biatlon Eliška Teplá, Veronika Černá a Tomáš Gregor. Přestože panovalo v lednu „jarní počasí“, novoměstským pořadatelům se podařilo připravit regulérní tratě a vytvořit atmosféru opravdové olympiády.

Tadeáš Otava mezi elitou z ČR jako nejmladší účastník v běžeckém lyžování obsadil v závodě volnou technikou 21. místo a v klasice byl 23., Aneta Trávníčková byla 6. a 8. Stříbrnou medaili získala Aneta Trávníčková společně s novoměšťačkami Karolínou Špinarovou a Martou Slonkovou ve štafetě.

V biatlonu excelovala Eliška Teplá, která byla 2. v rychlostním závodě a 3. v závodě s hromadným startem. Veronika Černá se umístila na 8. a 4. místě a Tomáš Gregor na 18. a 14. místě. V poslední den olympiády pak chlapecká štafeta ve složení Mareček Jonáš, Gregor Tomáš a Tomášek Jiří doběhli na třetím místě. Nejdramatičtější závodem byla štafeta děvčat, kdy na prvním úseku měla Eliška Teplá technické problémy se zbraní na střelnici a po poslední položce s jedním trestným kolem odjížděla ze střelnice ze zadních pozic. Výborným během dokázala stáhnou ztrátu a předávala do druhého úseku na šestém místě novoměstské závodnici Veronice Mackové. O překvapení se postarala na třetím úseku Veronika Černá, která perfektní střelbou a výborným během v těžké konkurenci vybojovala bronzovou medaili.

Trenéři i činovníci Kraje Vysočina hodnotili účast heráleckých dětí velmi kladně, když bodovými zisky přispěly k tomu, že Kraj Vysočina se v celkovém pořadí umístil na 4. místě se ztrátou 3 bodů na třetí Jihomoravský Kraj. Závodníci touto cestou chtějí poděkovat všem, kdo jim fandili a podporovali je při závodech, především pak paní PeaDr. Janě Štollové s manželem.

Biatlonisty ještě čekají v únoru závody Českého poháru a zimní sezónu ukončí 1.3.2014 Mistrovstvím republiky v Nové Vsi u Rýmařova.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA 0577060 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA